IT security: Drie tips om medewerkers veilig te laten werken - AXS ict
17651
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17651,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.4,vc_responsive,elementor-default
 

IT security: Drie tips om medewerkers veilig te laten werken

Over dit project

IT security is een hot item. Cybercriminaliteit wordt steeds geavanceerder en u krijgt te maken met veranderende wet- en regelgeving die steeds hogere eisen stelt aan uw beleid. Met behulp van diverse technische oplossingen, zoals firewalls en antivirussoftware, kunt u zich al voor een deel wapenen tegen deze bedreigingen en veranderingen. Toch worden gaten in uw beveiliging vaak gevormd door de handelingen van uw medewerkers. Zij zijn degenen die besmette links aanklikken, onveilige software downloaden en vertrouwelijke informatie versturen via onbeveiligde netwerken. Maar hoe dicht u dit gat in uw beveiliging? We geven u 3 tips!

Breng het gebruik in kaart

Het is allereerst belangrijk om te achterhalen op welke manier uw medewerkers werken. Dat klinkt waarschijnlijk als een eenvoudige opgave, want u bedenkt immers de werkwijze die zij dienen te hanteren. Toch is er in veel bedrijven sprake van schaduw IT. Hierbij gaat het om tools en programma’s die uw medewerkers gebruiken die niet horen bij uw beleid. Denk hierbij aan spreads in Excel, communicatie via social media of het gebruik van eigen USB sticks. Het is noodzakelijk om dit in kaart te brengen, omdat dit de “achterdeurtjes” zijn van uw security beleid.

Geef uitleg

Vervolgens is het zaak om deze schaduw IT te beveiligen of weg te nemen. Dat laatste kan een uitdaging zijn. Medewerkers maken niet voor niets gebruik van andere tools dan u bedacht heeft. Dit kan enerzijds komen doordat de juiste programma’s niet voorhanden zijn, of omdat zij de bestaande tools niet (genoeg) begrijpen. Kijk daarom of de aanschaf of ingebruikname van bepaalde software de investering waard is. Komt de schaduw IT voort uit onkunde of onbegrip, investeer dan tijd en energie in het informeren van uw medewerkers over het juiste gebruik van uw ICT omgeving. Dit kunt u doen met behulp van presentaties, handleidingen of workshops. Zorg er in ieder geval voor dat uw medewerkers uw programma’s dusdanig begrijpen, dat zij minder snel zullen terugvallen op eigen oplossingen.

Creëer bewustwording

Daarnaast is het belangrijk om uw medewerkers de informeren over de gevolgen van het onveilige gebruik van ICT. De kans is groot dat zij zich niet bewust zijn van de risico’s van het gebruik van eigen tools, het kwijtraken van hun laptop of het versturen van bestanden via een onbeveiligd netwerk. Zodra ze zich hiervan bewust zijn, begrijpen ze het belang van veilig werken ook beter en zullen ze hier sneller naar handelen.

Heeft u hier vragen over of wilt u weten hoe u bewustwording kunt creëren in uw bedrijf? Neem gerust eens contact met ons op!

Categorie
Blogs